Svensk Carbonara

  • 4 port
bild på Emelie Detterskog

Recept av:

Emelie Detterskog

Ingredienser

300 g pasta

3 dl grädde

3st syrliga isterband

En rejäl näve färsk timjan

2 klyftor vitlök

2 dl riven parmesan

Olivolja

4st äggulor

Salt & svartpeppar

Gör så här

1. Börja med att riva vitlöken och raspa av timjan.

2. Riv ner parmesan och ställ åt sidan.

3. Dela isterbanden på mitten och plocka ut innehållet.

4. Häll ner olivolja i en stekpanna med höga kanter och när du fått upp värmen lägger du i vitlök och timjan.

5. Tanken är att löken ska bli lite rostad, detta går rätt fort när den är riven. Rör hela tiden, bränn inte! När du är nöjd med dengyllenbruna färgen lägger du i isterbanden, blanda runt och peppra ordentligt. Vänta med att salta.

6. Häll på grädden, sänk värmen och låt allt stå och puttra medans du kokar pasta och koka pastan i rikligt med vatten. När du häller av den, tänk på att inte hälla på olja, vatten eller något annat - vi vill att den ska vara lite klibbig så att såsen kan “klistra” fast sig.

7. Häll pastan i såsen, blanda ner nästan all ost och smaka av med timjan och samt.

8. Lägg upp alltsammans i en stor skål, dela äggen. Häll av äggvitan och spara gulan i skalet.

9. Sätt äggen uppe på pastan, strö över nymald svartpeppar, riven parmesan och kalasa loss!

Hur går det till när man tillverkar isterband?

Att tillverkar iserband är ett riktigt hantverk. Hela vår produktion – slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution ligger på ett och samma ställe. Med Ellos orginalrecept från 1896 tillverkar vi klassiska isterband.       Läs om vår tillverkning

 

Läs om vår tillverkning