Vanliga frågor och svar

Hur går det till när man tillverkar isterband?

Att tillverka isterband är ett riktigt hantverk. Hela vår produktion - slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution ligger på ett och samma ställe. Med Ellos originalrecept från 1896 tillverkar vi klassiska isterband.

Varför är vissa isterband syrligare än andra?

Syrligheten kommer ursprungligen från att korven torkades över spis, vilket gynnade tillväxten av mjölksyrebakterier. Ello i Lammhult tillverkar framförallt två sorters isterband: Klassiska Lamhults isterband, efter ett originalrecept frrån 1896 och Lammhults Syrliga isterband, som i stort sätt bygger på samma recept, men med tillsatt mjölksyrekultur. Anledningen till att vi tillverkar två sorters isterband är helt enkelt att folk har olika smak.

Hur många sorters isterband gör ni?

Vi gör tre olika sorter av isterband:

  1. Kalasisterbandet - endast varmrökta 
  2. Små fina isterband lätt syrliga (50 g/st)
  3. Syrliga isterband, ett riktigt syrligt isterband (pH ca 4,2)

Hur röks era isterband?

Vi använder äkta alspån, vi röker på genuint gammeldags vis.

Tillverkas all chark i Lammhult?

Ja vi tillverkar allt i Lammhult med personal med stor kunskap och med lång erfarenhet.

Är ni certifierade enligt någon ISO standard?

Ja vi är certifierade enligt ICO FSSC 22000.

Innehåller Lammhultssyltan mycket fett?

Nej det är en mager produkt med endast 7% fetthalt.

Är isterband gluten och laktosfria?

Nej! Isterbanden innehåller korngryn samt mjölkpulver som är allergener.

Är det svenskt kött i era isterband?

Ja alla våra isterband och korvar har svenskt kött.