Lammhults isterband

 

ORIGINALRECEPT FRÅN 1896


Isterband är den svenskaste korv som finns. Om inte annat för att det faktiskt inte finns någon motsvarande korv i något annat land. Isterband har hundraåriga anor och härstammar från Småland. Det är en grovkorning, lätt alspånsrökt korv med varierande grad av syrlighet. Syrligheten kommer ursprungligen från att korven torkades över spis, vilket gynnade tillväxten av mjölksyrebakterier.

Ello i Lammhult tillverkar framförallt två sorters isterband: klassiska Lammhults Isterband, efter ett originalrecept från 1896 och Lammhults Syrliga Isterband, som i stort sett bygger på samma recept, men med tillsatt mjölksyrekultur. Anledningen till att vi tillverkar två sorters isterband är helt enkelt att folk har olika smak.

I Småland och södra Sverige föredrar de flesta de ickesyrliga isterbanden, medan de i norra Sverige har en förkärlek för de syrliga. De syrliga finns också i en mindre variant, framtagna efter önskemål från Ulriksdals Värdshus som ville ha ett riktigt gott, lätt syrligt isterband som fick plats på deras tallrikar. Vi blev själva så förtjusta i de små korvarna att vi även lanserade dem i butik, under namnet Lammhults lätt syrliga finisterband.

Alla våra isterband innehåller nöt- och griskött av högsta kvalitet, samt korngryn och kryddor. Exakt hur vi kryddar, röker och blandar våra korvar är dock en väl bevarad hemlighet. Det är ju just vårt hemliga recept som gjort att våra isterband gång på gång vunnit priser och utmärkelser för sin fina smak. Något vi gärna fortsätter att göra.

 

Arkiv